
Forskjellen mellom proffverktøy og enklere serier
Det finnes verktøy og forskjellige maskiner i absolutt alle prisklasser, og amatører og bedrifter stiller selvfølgelig helt forskjellige krav. Samtidig overlapper behovene noe, og mange produsenter har serier med kvalitet og prisnivå som kan passe både den avanserte privatpersonen og det litt mindre selskapet. Hvis man har et midlertidig behov er det også ofte mulig å leie, men hvis man skal ha mer stasjonære maskiner som en dreiebenk, båndsliper eller større båndsag – da er kjøp å foretrekke.
Det finnes selvfølgelig mange forskjeller mellom maskinene og verktøyene som markedsføres mot proffmarkedet, og de som selges for noen hundrelapper på det lokale lavprisvarehuset. Samtidig er det ikke gitt at disse forskjellene egentlig har så mye å si for en privatperson:
-
Proffverktøy brukes ofte flere timer hver dag – år etter år. Det sier seg selv at de må produseres på en helt annen måte enn en drill som kanskje brukes noen minutter i året.
-
Dessuten er det ofte slik at proffverktøy er laget for raskt og effektivt arbeid. Uten å undervurdere de mange hobbysnekkerne i norske hjem, så er det sannsynligvis ikke alltid verktøyet som setter begrensningene for en amatør.
Garantiordninger er en annen stor forskjell mellom proffverktøy og de litt enklere alternativene, det samme gjelder mulighetene til å få tak i reservedeler eller få reparert maskinene. For privatpersoner som er i grenseland mellom de forskjellige målgruppene vil det være en balansegang mellom kostnadene forbundet med å kjøpe flere enkle maskiner eller en litt mer kostbar, som det er mulig å ta service på underveis. Fra et holdbarhetsperspektiv er det likevel best å gå for kvalitet hvis man kan, det kastes allerede alt for mange elektriske dingser hvert år. På den måten er det kanskje til og med mulig å hevde at det er et miljøtiltak å kjøpe proffverktøy?